Professorat

Integrar la perspectiva de gènere en la creació audiovisual contribueix a la diversitat i la inclusió

Un projecte de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals crea continguts amb perspectiva feminista i de gènere. 

La professora Maddalena Fedele ha liderat el projecte «Creación de contenidos audiovisuales feministas: fomentando la cultura audiovisual con perspectiva de género (CAVGEN)», amb un equip format per Adrien Faure, Núria Ferran, Maria-José Masanet, Hibai López, José Miguel Tomasena i Sergio Villanueva. Ha comptat amb el finançament de l’Institut de les Dones del Ministeri d’Igualtat i el suport de la Comissió d’Igualtat de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona. 
 
El projecte, que va acabar el període d’execució el 30 de juny, ha tingut com a objectiu principal crear continguts audiovisuals amb perspectiva feminista i de gènere en el marc de diverses assignatures del grau en Comunicació Audiovisual i del doble grau en Comunicació Audiovisual i Gestió d’Informació i Documentació Digital (Infocom). Aquests continguts s’han posat a l’abast de la societat mitjançant el Dipòsit digital de la UB gràcies a la col·laboració de l’equip del CRAI Biblioteca d’Informació i Mitjans Audiovisuals i amb el suport de la Unitat de Projectes del CRAI.

Les informacions sobre l’estudi es poden consultar al web de Gendims, en què està previst que, al setembre, hi hagi enllaçades les peces audiovisuals creades. De les seves conclusions es desprèn que integrar la perspectiva de gènere en la docència en comunicació, tant pel que fa als continguts com a les instruccions relatives als treballs, contribueix clarament a la creació de peces audiovisuals que inclouen representacions de gènere i interseccionals més diverses i inclusives. 

El projecte CAVGEN ha combinat la transferència de coneixement mitjançant la creació audiovisual amb l’organització de jornades, amb l’objectiu de donar continuïtat a una línia d’acció que, des del 2020, està treballant la perspectiva de gènere, feminista i LGBTI+ a la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals, amb el grup Gendims. 
 
S’han portat a terme tallers de creació audiovisual amb perspectiva feminista i interseccional, a càrrec de Salima Jihari (de Dones Visuals) i de Nila Núñez (de La Bonne Centre de Cultura Audiovisual), així com la jornada de divulgació «Creant amb perspectiva: nous imaginaris i narratives a la Universitat», en la qual s’han presentat algunes creacions audiovisuals de CAVGEN i s’han fet diverses taules rodones. 

La professora Fedele ha explicat: «L’objectiu principal ha estat la creació de continguts audiovisuals per fomentar la perspectiva de gènere i LGBTI+ en l’etapa formativa de les futures creadores mediàtiques. En aquest sentit, la seva autoria queda reconeguda i promoguda a través d’un repositori en obert, fet que en facilitarà l’ús, tant per part de tot el professorat i alumnat, com d’altres universitats i agents educatius». Així mateix, ha destacat «la necessitat de l’alumnat i el professorat universitari d’integrar la perspectiva de gènere en diversos temes o de manera transversal a les titulacions, en lloc que sigui el tema principal dels treballs d’una assignatura específica». 

La conclusió més rellevant és que «integrar la perspectiva de gènere al disseny de productes mediàtics demostra ser una forma eficient de promoure una producció més reflexiva i conscient». Així i tot, Fedele reconeix que «les dones i les persones del col·lectiu LGBTI+ van ser les que es van mostrar més implicades en el projecte i disposades a qüestionar amb més profunditat les diferències i les discriminacions, mentre que les persones que més sovint es van mostrar menys còmodes van ser precisament les que solen estar al costat “còmode” de la roda de privilegi interseccional: homes cis, heterosexuals i blancs». 

Per acabar, l’equip de recerca que lidera la professora Fedele considera que «falten referents audiovisuals, sobretot per al jovent, que integrin realment, d’una manera normalitzada, la diversitat». Així mateix, creuen que el més adequat per solucionar-ho seria que «la universitat pogués col·laborar estretament amb els creadors i creadores de continguts audiovisuals»«Es podria pensar en convenis de transferència o consultories —comenten—, per poder traspassar a la indústria tot el que nosaltres aprenem a través de la recerca, i perquè des de la indústria se’ns plantegin temes o problemàtiques a investigar». 

«Una bona manera de començar seria, a escala catalana, fer difusió del projecte mitjançant el Clúster Audiovisual de Catalunya», conclouen.