Campus

Conferència d’Ismael Ràfols en la inauguració del curs en Ciència Oberta

El dimecres 18 d’octubre de 2023, Ismael Ràfols, investigador del Centre for Science and Technology Studies de la Universitat de Leiden (Països Baixos), va inaugurar la segona edició del curs Ciència Oberta: Promoció, Suport i Avaluació amb la conferència «Ciència oberta: la pluralització del concepte i els reptes de monitoratge».

La xerrada va començar amb un repàs de les múltiples dimensions que abasta l’expressió «ciència oberta» per concloure que es tracta d’una transformació del sistema de recerca. Un canvi de model que no està exempt de problemes, com ara les iniquitats introduïdes pel pagament de taxes d’edició per a la publicació en accés obert.

Com a conclusió, es va apuntar que el monitoratge d’aquesta transformació requereix desplaçar el focus d’atenció des dels resultats (les publicacions) als processos (l’ús dels resultats científics), incorporar un component formatiu per reflexionar sobre les implicacions del canvi de model i considerar l’assoliment dels valors promoguts per la ciència oberta, com ara la diversitat o l’equitat.

One comment on “Conferència d’Ismael Ràfols en la inauguració del curs en Ciència Oberta

Comments are closed.