Professorat

Mònica Baró, coautora i comissària d’un catàleg i una exposició en el centenari de l’Editorial Joventut

El passat 25 d’octubre de 2023, a l’auditori de la Biblioteca Jaume Fuster, tingué lloc la inauguració de l’exposició «Les aventures de l’Editorial Joventut», i també la presentació del catàleg que porta el mateix títol. L’acte va comptar amb la participació de Julià Guillamon i de Mònica Baró –professora de la FIMA–, autors del llibre i comissaris de la mostra. També hi intervingueren Luis Zendrera, director gerent de l’Editorial Joventut, i Carme Galve, directora de la Biblioteca.

El catàleg el teniu disponible al CRAI Biblioteca d’Informació i Mitjans Audiovisuals.

El llibre ha estat editat pel Consell d’Edicions i Publicacions de l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona i l’Editorial Joventut. Tant al catàleg com a l’exposició es desplega visualment el passat i el present de l’editorial, amb un plantejament gràfic espectacular. Peter Pan, Heidi, Enid Blyton i, sobretot, Tintín, són noms lligats a la història de Joventut, centenària aquest 2023. És també l’editorial de viatges d’aventura per terra i per mar: de l’expedició de la Kon-Tiki de Perú a la Polinèsia i d’Aku Aku, el secret de l’illa de Pasqua.

Pionera de les col·leccions populars de novel·la rosa, de novel·la de l’oest i de novel·la d’acció, la col·lecció Z va introduir el llibre de butxaca al nostre país. Les biografies d’Emil Ludwig i Stefan Zweig han estat best sellers de llarga durada que arriben fins avui. En els darrers anys, l’editorial s’ha especialitzat en la literatura per a nens i nenes, amb els llibres de Helen Oxenbury, per als més petits, o la sèrie “Mia i Bru”, de Mònica Peitx i Cristina Losantos, que tracten l’adolescència amb una mirada nova i grans èxits com ara Narval. Els àlbums il·lustrats són un signe d’identitat de Joventut, i els seus llibres, amb autors i il·lustradors d’aquí, s’han traduït arreu del món.

El darrer dia que es podrà visitar l’exposició serà el 15 de gener de 2024. La biblioteca durà a terme diferents activitats paral·leles. Els dies 14 de desembre i 11 de gener es duran a terme narracions de contes a la biblioteca, com a activitat paral·lela a la mostra.