Professorat

Homenatge a Maria Lois, secretària i professora de l’Escola de Bibliotecàries, a les Borges Blanques

En el marc dels actes de clausura de l’Any de les Biblioteques, va tenir lloc a les Borges Blanques un acte d’homenatge a Maria Lois. Maria Lois i López, nascuda el 5 de setembre de 1896 a les Borges Blanques (ciutat on té dedicat un carrer), va ser la primera secretària de l’Escola Superior de Bibliotecàries (entre 1915 i 1919) i posteriorment tingué cura del curs preparatori (entre 1919 i 1924). El 22 de setembre de 1919 es va casar amb Jordi Rubió i Balaguer. Havia estudiat Filosofia i Lletres (1912-1915) i va rebre el Premi Extraordinari de Llicenciatura, amb la qual cosa esdevingué la primera dona en obtenir-lo en aquesta carrera. Maria Lois va morir als el 16 de setembre de 1933, als 37 anys, i des de ben joveneta es va caracteritzar per la seva reivindicació del dret de la dona a treballar i a exercir càrrecs polítics.

El passat 12 de desembre es va celebrar descoberta de la placa en homenatge a Maria Lois a la sala d’actes de la biblioteca Marquès d’Olivart, que a partir d’ara portarà el seu nom. L’historiador Josep Varela va glossar la seva figura. Maria Lois també és present a la secció «Dones de lletres» de l’exposició virtual Dones universitàries (1872-1945), on es recullen testimonis documentals de les primeres dones titulades a la UB.

on es recullen testimonis documentals de les primeres dones titulades a la Universitat – See more at: http://bd.ub.edu/noticies/la-ub-se-suma-la-celebracio-del-dia-internacional-dels-arxius-9-nde-juny#sthash.r94VD5US.dpuf
on es recullen testimonis documentals de les primeres dones titulades a la Universitat – See more at: http://bd.ub.edu/noticies/la-ub-se-suma-la-celebracio-del-dia-internacional-dels-arxius-9-nde-juny#sthash.r94VD5US.dpuf