Activitats

Projecció de «Dona, vostè no té res!» a la FIMA pel 8M

El passat 9 de març de 2022, l’acte pel 8M a la FIMA va consistir en el visionat conjunt del documental estrenat fa pocs dies al programa Sense ficció de TV3, Dona, vostè no té res!, que reivindica drets de les dones que encara cal guanyar a l’àmbit de la salut mental i obstètrica. El documental  denuncia una medicina androcèntrica que ha investigat només cossos d’homes i ha extrapolat els resultats a les dones. Semblava que només la salut reproductiva fins recentment era el tret diferencial, però actualment veiem que des dels símptomes fins als tractaments o la recuperació per a una mateixa malaltia poden ser diferents en funció de si ets home o dona. 

El documental té l’origen en el TFG de dues graduades de Comunicació Audiovisual de la FIMA, Judit Sancho i Elena Varela. El seu TFG va ser l’embrió del projecte que van entomar les professores de la Facultat Eva Martínez Corcuera i Anna Marquès, que van dirigir i produir el documental. La directora del programa de TV3 Sense ficció, Montse Armengou Martí, no va tenir cap dubte a seleccionar el documental i programar-lo durant el mes de març en què la televisió pública aposta per continguts que intentin assegurar la paritat, acabar amb les injustícies i desigualtats i donar valor a la veu de les dones. 

Un cop vist col·lectivament el documental, va tenir lloc una taula rodona entre les creadores del projecte, una de les alumnes i la directora del Sense ficció. Es va explicar el perquè de la selecció del tema, el procés de treball i, sobretot, com es va treballar amb les protagonistes del documental. Armengou va parlar del poder reparador, gairebé terapèutic, del documental.

L’acte del 8M es va iniciar amb la benvinguda del degà de la Facultat, Miquel Térmens i la delegada adjunta de la Unitat d’Igualtat, Marta Ortega, i es va organitzar des de la Comissió d’Igualtat de la FIMA amb el suport del Deganat i el Departament i la col·laboració del projecte Gendims.