Activitats

Lectura teatralitzada de les cartes de la guerra de Jordi i Manuel Rubió (14 de maig)

En el marc de l’assignatura La memòria de l’escriptura: llibres i documents en la història, del curs Biblioteques i Arxius en l’Era Digital de la Universitat de l’Experiència (UE), el grup d’antics estudiants de la UE de la Facultat, format per Joan Bosch, Maica Duaigües i Assumpció Perajoan —ara constituïts en Secció de Teatre del grup de poesia Poemes al nas de la lluna—, oferiran una lectura teatralitzada de les cartes que es van creuar Jordi Rubió i Balaguer i el seu fill Manuel Rubió i Lois entre el maig del 38 i el gener del 39, quan en Manuel s’havia incorporat a files mobilitzat amb la lleva del biberó. Les cartes han estat seleccionades del llibre Cartes de la Guerra, maig 1938 – gener 1939 que va publicar l’Abadia de Montserrat l’any 1996, en una edició a cura de Jordi Galofré que podeu llegir en part aquí.

En aquestes cartes, a més el diàleg íntim entre pare i fill sobre la vida  familiar i el dia a dia de la guerra, hi podem resseguir, per una banda, les experiències del joveníssim soldat al front i, per l’altra, les preocupacions de Rubió i Balaguer en relació a temes com ara: el trasllat de la Biblioteca de Catalunya per protegir-la dels bombardeigs, la recuperació de biblioteques disperses per evitar que es perdessin, el bibliobús, o fins i tot  les classes a l’Escola de Bibliotecàries. Tot i la duresa de la guerra, pare i fill no s’estan, però, d’intercanviar també reflexions sobre temes transcendents o d’actitud vital davant del desastre que està vivint el país, i fins i tot de comentar alguna lectura recent o de recomanar-ne alguna.

Podeu fer un tast de les cartes a l’article Rubió, Rubió i el bibliobús del front que Vicenç Allué va fer per a la revista Ítem, on transcrigué les que feien referència al bibliobús que distribuïa llibres entre els soldats del front.

La lectura teatralitzada tindrà lloc el proper dia 14 de maig, a les 17 h a l’aula 315. Hi sou tots convidats!