Professorat

La Càtedra UB DIBA de Comunicació Clara Aplicada a les Administracions Públiques, finalista als II Premios Archiletras de la Lengua

Els professors Ma. Àngels García i Jorge Franganillo, juntament amb la resta dels investigadors de la Càtedra UB DIBA de Comunicació Clara Aplicada a les Administracions Públiques, estan de celebració. El jurat dels II Premios Archiletras de la Lengua ha fet finalista la Universitat de Barcelona, en la categoria Universitat de l’any, per la tasca que està duent a terme la càtedra des que es va crear el mes de juliol de 2022. Competien per aquesta categoria la Universidad de Zaragoza, a través del seu grup de recerca Psylex: lenguaje y cognición, i la Universidade Internacional do Cuanza.

La càtedra, dirigida per Estrella Montolío, i amb García com a membre del Consell de Direcció, té un doble objectiu: analitzar i millorar la comunicació administrativa de la Diputació de Barcelona (DIBA) en l’àmbit de la gestió tributària per aconseguir que el diàleg amb la ciutadania esdevingui una interacció fàcil, directa, amable i transparent. Per això, les seves actuacions es vertebren en tres eixos: formació, recerca, i divulgació i transferència de coneixement.

En el mateix acte, Montolío va rebre el premi a l’exercici professional. El jurat va destacar el seu esforç per clarificar el llenguatge administratiu, el seu afany per apropar la lingüística a la societat i el seu compromís amb el llenguatge de gènere des de fa molt temps. L’editora de la revista trimestral impresa Archiletras i de la semestral Archiletras científica, així com del lloc web archiletras.com, convoquen aquests premis, que tenen un caràcter anual.

Per a aquesta edició, el jurat va seleccionar 36 finalistes d’entre les 149 candidatures presentades. Entre els finalistes consten noms de persones, col·lectius, entitats i institucions que, segons les bases reguladores, han destacat pels seus mèrits en la investigació, la difusió i la transferència a la societat dels resultats de la recerca sobre l’ús de llengua espanyola i de les llengües de l’Estat o americanes amb què està en contacte.

Els premiats es van donar a conèixer en un acte públic el passat 27 de juny de 2023 a la Casa América de Madrid, que va comptar amb la participació dels ministres Fernando Grande-Marlaska, María Jesús Montero, Félix Bolaños i Teresa Ribera, i del defensor del poble, Ángel Gabilondo.