Professorat

M. Àngels García-Asensio, ponent a les primeres Jornades de Comunicació Tributària Clara

El Paranimf de la Diputació de Barcelona al Recinte de l’Escola Industrial ha acollit, durant els dies 22 i 23 de novembre de 2023, les primeres Jornades de Comunicació Tributària Clara organitzades a Catalunya i a l’Estat. Les jornades han estat promogudes per la Càtedra UB-DIBA de Comunicació Clara Aplicada a les Administracions, on investiguen els professors de la FIMA M. Àngels García-Asensio i Jorge Franganillo, així com pel Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades.

Les jornades han reunit 30 ponents amb perfils acadèmics i professionals diversos: els síndics de greuges de Catalunya, Euskadi i el País Valencià, així com el president del Consejo para la Defensa del Contribuyente; experts en gestió tributària; professors i juristes especialitzats en dret administratiu, financer i tributari, i assessors fiscals; politòlegs, sociòlegs; professionals de la comunicació corporativa, disseny, UX i IA; lingüistes i traductors experts en llenguatge planer i comunicació clara, entre d’altres.

M. Àngels García-Asensio ha estat ponent en la taula rodona en què lingüistes i traductors han descrit les característiques discursives, textuals, gramaticals i lèxiques del discurs tributari contemporani a partir de les dades que ofereix un corpus de 352 documents tributaris.

García-Asensio també ha presidit i ha estat ponent de la taula rodona on s’ha presentat el procés de clarificació de dos documents que reben els contribuents que han adquirit un deute tributari per requerir-los eixugar aquest deute: el model 02 de provisió de constrenyiment de l’Agencia Tributaria estatal (AEAT) i el model que ofereix l’empresa multinacional Gestión Tributaria Territorial (GTT) a 14 diputacions de l’Estat que gestionen els tributs de més de 2.500 ajuntaments.

García-Asensio ha liderat l’equip de treball que ha transformat aquests documents per fer-los més amables i entenedors per al contribuent mitjà. L’equip ha estat format per la directora i el vicedirector del Departament de Recaptació de l’Agencia Tributaria estatal (AEAT), per la consultora del Departament d’Atenció al Client i la cap de comunicació de l’empresa GTT, per l’equip de dissenyadors gràfics de l’empresa Prodigioso Volcán i per cinc lingüistes del grup de recerca EDAP.

Les jornades han estat un èxit de públic i han impulsat iniciatives per fer que el compliment dels nostres deutes tributaris sigui més senzill i creï llaços de confiança entre les administracions tributàries i la ciutadania.