Rosa_Dolors_Noelia
Practicum

Seminari amb la Professió: cloenda del Pràcticum del grau en ID/GIDD i InfoCom 

El passat 17 de gener de 2024 va tenir lloc el Seminari amb la Professió, l’activitat que serveix de cloenda del Pràcticum del grau en Gestió d’Informació i Documentació Digital i del doble grau InfoCom. Aquest seminari es planteja com una reflexió sobre la professió a partir de la trobada entre estudiants que acaben de realitzar el Pràcticum i tutors de centres que durant el semestre han acollit alumnes d’aquests graus. 

Enguany, com a tutores de centre, vam comptar amb la presència de dues tutores expertes, atès que col·laboren amb la Facultat des de fa molts anys: Dolors Gonzalo, cap de la Unitat de Documentació, Arxiu i Videoteca de RTVE Catalunya, i Rosa Zaborras, cap del CRAI Biblioteca Campus Clínic de la Universitat de Barcelona. Ambdues van coincidir en la necessitat de ser professionals flexibles, amb capacitat per adaptar-se als nous contextos tecnològics —que tenen una obsolescència molt ràpida i que obliguen a repensar constantment la manera de treballar—; en com és d’important desenvolupar un pensament crític per enfrontar-se a desafiaments com la IA; o en el repte que suposa el gran desconeixement social que encara hi ha sobre el que fan els nostres graduats, entre altres. 

Per la seva part, els alumnes del grau en Gestió d’Informació i Documentació Digital Míriam Pozo —que ha fet les pràctiques a la Biblioteca Josep Janés de l’Hospitalet de Llobregat—, i Marcos Villanueva —que les ha realitzat a la Biblioteca/CRAI del Poble Nou de la Universitat Pompeu Fabra—, així com l’alumna d’InfoCom Noelia Úbeda —que ha estat al centre de documentació i arxiu del Teatre Lliure—, van compartir amb els seus companys la seva experiència, els seus aprenentatges i els canvis personals i de perspectiva professional que ha comportat el Pràcticum i l’aplicació de coneixement d’algunes assignatures. Totes les intervencions, de perfils diversos, van aportar diferències complementàries entre si, a la vegada que es demostrava la transversalitat d’algunes competències.

A l’inici de la sessió es van dedicar unes paraules i uns moments en record a l’Adrià Esteve Pascual, alumne del grau en Gestió d’Informació i Documentació Digital, mort el passat 2 de gener; l’Adrià feia l’estada de pràctiques a la Biblioteca de Catalunya.