Professió

Nora Vela, autora dels «Goigs en lloança a la Mare de Déu dels Arxius»

La imatge de la Mare de Déu dels Arxius es conserva a l'Arxiu Gavín —el conegut centre de documentació de cultura popular i religiosa que actualment està allotjat al Monestir de les Avellanes—, on va arribar l'any 1995 per mitjà  d'una donació. La imatge estava força malmesa i li faltava el braç dret. Josep M. Gavín va encarregar-ne la restauració a l'escultor Ramon Millet, que la va netejar i en va reconstruir les parts mutilades. A la mà, li va posar com atribut un llibre obert, amb la inscripció: «Mare de Déu dels Arxius».

La imatge i la seva advocació foren beneïdes i autentificades el 1999 pel bisbe de Solsona Antoni Deig. D'aquesta manera, la Mare de Déu es convertia en la patrona dels arxivers, i esdevenia «l’única Mare de Déu dels Arxius de tot el món». Actualment, la imatge  —que té 48 cm d'alçada i 17 d'amplada—presideix la sala de treball de l'Arxiu Gavín.

Com que una mare de Déu com cal ha de tenir els seus goigs, es va demanar la col·laboració de l'Associació d'Amics dels Goigs, i la professora Nora Vela és la flamant autora de la lletra i Josep Capdevila n'ha fet la música.

Nora Vela és membre de la junta de l'Associació i editora de Bibliogoigs, un portal que ofereix reproduccions de goigs i enllaços a recursos diversos sobre aquest gènere de la literatura popular catalana, on podeu trobar quasi bé diàriament uns goigs del sant del dia.