Professió

Campanya «Fem memòria dels oficis antics»

Amb la voluntat de recollir, conservar i donar a conèixer la memòria familiar de Catalunya, la Biblioteca de Catalunya, el Servei de Biblioteques i la Subdirecció General d'Arxius i Museus del Departament de Cultura, amb el suport del Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, han endegat la campanya «Fem memòria», una iniciativa de participació ciutadana que vol contribuir a la recuperació i a la difusió de fotografies, cartes i documents que es troben a les cases i formen part de la història privada.

El projecte s'estructura en campanyes de tres mesos que giren a l'entorn d'un tema, i la primera  —«Fem memòria dels oficis antics»— té lloc entre abril i juny sota el lema «El meu avi era traginer» i posa el focus en oficis ja desapareguts o que s’han transformat ostensiblement. Més de vuitanta biblioteques i arxius municipals, la Biblioteca de Catalunya i la Xarxa d'Arxius Comarcals han fixat uns dies a la setmana perquè hi portem els nostres documents a digitalitzar i els expliquem la història familiar que hi ha al darrere. Els documents recollits es publicaran a la Memòria Digital de Catalunya (MDC).

 

Recordem que la Biblioteca de Catalunya (BC) ja participa en una altra iniciativa de treball col·laboratiu relacionada amb el patrimoni documental: el projecte «Transcriu-me!!», que ha de servir per millorar l’accés als continguts digitals que publica la Biblioteca. A través d'aquest projecte, podem transcriure en línia documents històrics manuscrits i les nostres transcripcions s'aniran incorporant a la MDC. En aquest moment, la BC ens proposa la transcripció de cartes i obra literària de Joan Maragall, però els més agosarats o experts en paleografia medieval poden emprendre la transcripció d'algun dels pergamins d'Organyà.