logo women and wikipedia
Professorat

Concessió d’un ajut de recerca al projecte «Dones de Portada»

La Wikimedia Foundation ha concedit un ajut de finançament a la proposta de projecte «Cover Women» de 31.000 euros per investigar la presència de dones a les portades de set edicions lingüístiques de Wikipedia des d’una perspectiva de gènere i interseccional.

Es pretén analitzar la pàgina principal de Wikipedia, una de les pàgines web més vistes al costat de Google o YouTube, amb més de 4,5 milions de persones lectores diàries. Diferents associacions de dones editores i projectes com «Mujeres de Portada» han denunciat l’absència de dones en aquestes pàgines.

L’estudi de les Wikipedies de llengua catalana, castellana, anglesa, italiana, portuguesa, alemanya i francesa s’estudiarà de forma quantitativa amb l’aplicació de mineria de dades massives (big data mining) per analitzar l’evolució dels articles sobre dones i altres identitats de gènere minoritzades en gairebé 4.000 portades de Wikipedia en espanyol durant els darrers deu anys, des d’una perspectiva de gènere interseccional que considera eixos de diferència com l’edatisme, elitisme, eurocentrisme, racisme i classisme, entre altres. I la part qualitativa comptarà amb una anàlisi de les polítiques editorials (guies) que estableixen els criteris per als gatekeepers i una anàlisi d’entrevistes als gatekeepers (consells de redacció formats per persones editores voluntàries -wikipedistes-) per entendre el seu rol i els criteris i processos en la selecció dels temes de la portada.

L’equip és prou nombrós, ja que compta amb editores i activistes de diferents grups d’edicions de Wikipedia com ara Wikimujeres, Viquidones o Les Sans Pages, i representants dels capítols de les diferents edicions. Per part de la FIMA, forma part del projecte Cover Women el professorat Núria Ferran, Juan-José Boté i Miquel Centelles i la investigadora postdoctoral Laura Fernández.

Podeu consultar la proposta sencera aquí:
https://openreview.net/attachment?id=dPPPDvAdRE&name=stage_two_submission